Україна та Нідерланди проти РФ: ЄСПЛ розпочинає слухання у наймасштабнішій у своїй історії справі 26.01.2022

News

У середу, 26 січня, Європейський суд з прав людини розпочинає слухання у справі України та Нідерландів проти Росії.

Як розповів міністр юстиції Денис Малюска, цей процес, метою якого є підтвердження факту окупації РФ частини Донбасу, об'єднує три скарги:

  • про порушення прав людини на сході України,
  • про викрадення дітей-сиріт,
  • про знищення у липні 2014 року пасажирського літака компанії Malaysia Airlines МН-17.

«В принципі, все, що ми доводимо — що Росія контролювала та контролює зараз окуповані території Донецької та Луганської областей, що там відбуваються грубі порушення прав людини, там відсутні юридичні засоби захисту своїх прав — це очевидно, це підтверджувалося безліччю політичних заяв, які, однак, не мали юридичного значення. Тепер ми вперше встановимо це рішенням суду», — пояснив міністр.

За його словами, юридичне підтвердження того, що Росія відповідає за події на Донбасі, дозволить українським громадянам та підприємцям стягувати компенсацію за завдані збитки через ЄСПЛ та інвестиційні арбітражі.

Відповідно до встановленого порядку, під час усних слухань 26 січня першими виступатимуть представники уряду РФ, другими — представники України, а третіми заслуховуватимуться представники Нідерландів, чиї громадяни загинули внаслідок знищення МН-17.

Спочатку суд повинен винести проміжне рішення, а саме про допустимість скарги, тобто, чи можна переходити до розгляду справи по суті.

Як очікується, цей етап триватиме 2−2,5 роки. Винесення рішення по суті займе ще більше часу, оскільки за обсягом доказів та кількістю порушень міждержавна справа «Україна та Нідерланди проти Росії» є наймасштабнішою, яку будь-коли розглядав ЄСПЛ.

Оригінал статті доступний за посиланням.

Денис Малюська розповів, що метою скарги є підтвердження факту окупації РФ частини Донбасу (Фото:Денис Малюська/Facebook)