"Україна та Нідерланди vs РФ": Малюська розповів про перспективи справи в ЄСПЛ 24.01.2022

News

Уряд України сподівається, що Європейський суд з прав людини визнає прийнятними скарги у міждержавній справі "Україна та Нідерланди проти Росії", яка стосується порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, та перейде до її розгляду по суті.

“За результатами усних слухань уряд України очікує, що Європейський суд визнає скарги за заявами №№ 8019/16, 43800/14 та 28525/20 прийнятними та перейде до розгляду справи «Україна та Нідерланди проти Росії» по суті. Наша мета - притягнути до відповідальності Російську Федерацію за дії, які призвели до масових порушень прав людини на сході України, і зупинити ці порушення, наскільки це можливо, та, звісно, так швидко, як це можливо", - заявив у коментарі кореспондентові Укрінформу міністр юстиції України Денис Малюська напередодні засідання ЄСПЛ, що відбудеться 26 січня.

Денис Малюська зауважив, що "очікуване рішення Європейського суду щодо прийнятності у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» полегшить підтримання індивідуальних позовів громадян та компаній проти Російської Федерації як у Європейському суді, так і в інвестиційних арбітражах та буде основою, на якій індивідуальні справи, справи в арбітражах рухатимуться далі, щоб заявники могли стягувати компенсації з Росії за порушені права”.

Міністр нагадав, що справа перебуває у проваджені ЄСПЛ з 2014 року, і за ці роки команда Мін'юсту провела "колосальну роботу" зі збору доказової бази. "До Страсбурга подано тисячі сторінок та величезні обсяги відео-, аудіо- та інших доказів причетності Російської Федерації до подій на сході України та її неспровокованої агресії”, - зазначив він.

За його словами, позитивне рішення ЄСПЛ у цій справі матиме не лише юридичні наслідки для країни-агресора, а й може бути використане для дипломатичного тиску на Росію, для запровадження додаткових санкцій різного рівня.

“Воно дасть Україні потужну зброю для подальших переговорів із міжнародними партнерами, а також для доведення відповідальності Російської Федерації щодо порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України і, як наслідок, виплати агресором відшкодування тим, чиї права були порушені. Тому не дивно, що уряд Російської Федерації вже неодноразово робив спроби відтермінувати усні слухання і затягнути процес розгляду справи. Наразі ми бачимо, що Європейський суд рішуче налаштований, щоб усні слухання щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії» за заявами №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20 відбулися у визначену дату”, - підкреслив міністр, який очолить делегацію України на слуханнях 26 січня у Страсбурзі.

За його словами, засідання буде відкритим, однак буде вжито карантинних заходів - спеціальна розсадка делегацій, перебування у приміщенні суду виключно у захисних масках. "Хоча Європейський суд не здійснює пряму відеотрансляцію засідань, відеозапис усних слухань щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії» буде опубліковано на сайті Європейського суду того ж дня після завершення засідання”, - повідомив Малюська.

Він також нагадав, що Королівство Нідерланди у липні 2020 року подало до Європейського суду міждержавну заяву проти РФ щодо збитого у липні 2014 року пасажирського літака компанії MalaysiaAirlines МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання долучитися до заяви як третя сторона. А 27 листопада 2020 року суд повідомив про об’єднання трьох міждержавних справ: "Україна проти Росії (щодо Східної України)" за заявою №8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей; "Україна проти Росії" за заявою №43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей натериторію Російської Федерації у 2014 році; "Нідерланди проти Росії" за заявою №28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

“Уряд Королівства Нідерландів скаржиться в частині подій щодо збиття пасажирського літака компанії MalaysiaAirlines МН17. Українська ж заява щодо подій у Східній Україні ширша, при цьому уряд України також скаржиться щодо збиття пасажирського літака. Тому міждержавні справи України і Нідерландів пов’язані. Крім того, для розгляду позову Нідерландів Європейський суд все одно мав би розглянути питання наявності юрисдикції Росії на тимчасово окупованій території України. А це є ключовим питанням української міждержавної справи на цьому етапі”, - пояснив Малюська.

Він також наголосив, що "приєднання другого заявника до міждержавної справи щодо Донбасу підсилює її контекст: порушення прав людини з боку Російської Федерації в ході вторгнення на суверенну українську територію".

Оригінал статті доступний за посиланням.